sabato 29 marzo 2008

timpul si gaurile negre

O sa incep cu un cateva exemple. Primul, si poate cel mai cunoscut, se refera la 2 gemeni care decid sa se desparta. Unul dintre ei se urca intr-o nava spatiala si pleaca spre planeta X cu o viteza apropiata de cea a luminii. Fratele lui ramane pe pamant. Cel plecat cu nava dupa 23 de saptamani de calatorie se intoarce si surprins, isi da seama ca pe pamant au trecut 9 ani si fratele lui geaman e cu 9 ani mai mare decat el. Nu e SF, e ceva ce se poate demonstra matematic.
Un al doilea exemplu este legat de jertfa Dlui Isus. Pt noi El a fost crucificat si a inviat acum 2000 de ani. Cineva...chiar din galaxia noastra, la 2000 de ani lumina distanta de noi, dak se uita spre pamant, vede cum Isus este pus pe o cruce. Sa stiti ca 2000 de ani lumina nici nu e prea mult, avand in vedere ca suntem la 30000 de ani de centrul galaxiei.
E destul de clar din aceste 2 exemple ca traim intr-o lume in care nimic nu e absolut. De ex. dak un astronaut ar cadea intr-o gaura neagra, ar trai...pana la sfarsitul universului, milioane de ani, pentru ca in aceste gauri negre timpul este aproape oprit. Saptamanile trecute am auzit o teorie care m-a uimit. Pt Stephen Hawking, gaurile negre sunt un fel de usi catre un alt univers, un univers fara imperfectiunile acestuia. Are si o demonstratie matematica. Acum ma gandeam la ce scrie in Biblie, unde vorbeste de un cer nou si un pamant nou. Sa fie oare acesta? E clar ca in materie de stiinta Dumnezeu le cam stie pe toate. Traim intr-un univers in care sunt unele locuri in care timpul e oprit si locuri in care tiimpul trece de zeci de ori mai repede decat pt noi.

mai tarziu voi scrie si despre existenta antimateriei.

2 commenti:

Anonimo ha detto...

"E destul de clar din aceste 2 exemple ca traim intr-o lume in care nimic nu e absolut. "
Vezi ca faci o afirmatie foarte riscanta dupa parerea mea. Concluzia pe care o trag eu e ca adevarul meu poate fi la fel de adevarat ca adevarul tau, chiar daca se bat cap in cap. Si, din cate stiu eu, adevarul nu e relativ, ci e Unul Singur :)

P.S. Ai niste idei foarte interesante. Te pun bine de tot pe ganduri.

Anonimo ha detto...

cand ziceam de o lume fara nimic absolut, ma refeream doar la lumea fizica. Sunt convis 100% ca Dumnezeu este singur punct de referiment. Imi place in schimb cum a creat lumea asta, lumea fizica. My mistake, m-am exprimat gresit.