giovedì 27 marzo 2008

biserica mileniului 3

As vrea sa incep o discutie mai delicata, nu stiu cati vor partecipa, dar cu cati veti fi mai multi cu atat va fi mai bine. Sa incep. O biserica in secolul 21, o biserica romaneasca, cum ar trebui sa fie? Cum poti atrage noi persoane la biserica si sa-i faci sa simta dragostea Lui. E greu? Pai din aceasta cauza as vrea sa discutam. Ce trebuie sa ofere biserica azi?

Voi incepe prin a-mi spune propria parere. O Biserica a mileniului 3 cred ca ar trebui sa plece de la epistolele lui Pavel. Ar trebui sa-si educe enoriasii, ar trebui sa ii ajute sa gandeasca singuri, ar trebui sa invete ce inseamna responsabilitatea unei decizii, pareri. O biserica ar trebui sa ofere caldura, caldura dragostei Lui Hristos, nu doar caldura aia de pe buze, nu doar acele cuvinte atat de bine invatate:"Sa multumim Domnului Nostru Isus Hristos pentru ca suntem azi aici". Cred ca ar trebui sa fie o Biserica care sa ofere posibilitatea oricarui membru sa se implice in ceva. Nu ar trebui sa fie reguli, ar trebui sa fie invatatura, reguli de tipul:"nu ai voie sa porti lantisor", "nu ai voie sa faci asta". Este atat de clar Pavel cand spune ca putem sa facem ceea ce suntem incredintati ca este bine, dar...sa avem grija sa nu puna stapanire pe noi, si sa incercam sa nu facem ceva doar pt a face in ciuda lu' fratele Popescu. Ideea este ca eu cred ca multe din Bisricile romanesti au ramas cu traditia, cu acele cuvinte ale batranilor care inca nu se stie clar de unde le-au scos. Din pacate am intalnit cazuri de Biserici in care femeile sunt discriminate aproape ca la musulmani. Cand spune "batranul" la o nunta, asa...ca sa i-l auda toata lumea, ca femeia trebuie sa fie supusa barbatului, SUPUSA, publicul incepe sa zambeasca ca si cum asta ar fi un ideal pentru barbati care rar se intampla, si cand te uiti la sotiile celor casatoriti vezi ca sunt tratate ca pe niste fiinte de mana a doua. Sunt si barbati care asculta si isi iubesc sotiile mai mult ca orice, dar acestea, crescute intr-o educatie care este un mix de traditie si modernism, fac opusul celor supuse si incearca sa controleze cat mai multe vieti si uita de respectul pe care-l datoreaza celor dragi. Idei si idei, care sunt scoase cu forta din Biblie si ne sunt puse in fata, ne sunt bagate pe gat, fara a ti se da posibilitatea sa analizezi totul. Pai e normal...ca dak se analizeaza ajungi la Biblie si vezi ca multe din "legile lor" sunt scoase la fel cum au scos si catolicii chestia cu Maria sau cu purgatoriul.

Astept cu nerabdare comentarii si opinii.

2 commenti:

Unknown ha detto...

Daniel, m-am bucurat sa vad ca ai blog si ca scrii despre subiecte atat de importante, pe care multi prefera sa nu le discute prea mult. Cum se vede si aici, nici un comentariu, inca. Eu cred ca in multe biserici este asa o moleseala si rigiditate pentru ca nu se mai afirma lideri dintre tineri, care sa fie adaptati cultural (cum spunea si Pavel ca s-a facut totul pentru toti ca sa-i castige macar pe unii dintre ei), si care sa traiasca adanc in Cuvant, sa traiasca cu pasiune pentru Domnul si sa doreasca sa influenteze pe cei din jurul lor, nu doar sa mearga intr-un loc (biserica) dintr-un fel de obisnuinta, ca asa au fost invatati, ci sa le placa asa de mult in prezenta Domnului si a familiei Lui incat sa nu poata sa stea si sa nu spuna si la altii, sa formeze o biserica VIE. Asa ca tineri din toata lumea, intariti-va si imbarbatati-va, Domnul sa aduca trezire spirituala in vietile crestinilor, si apoi o vom vedea in jurul nostru.

Anonimo ha detto...

anca, nu e nici un comentariu inca pentru ca post-ul asta despre biserica mileniului 3 l-am avut pe un alt blog, acolo am primit cateva comentarii. Multumesc pt comment