O sa incep cu un cateva exemple. Primul, si poate cel mai cunoscut, se refera la 2 gemeni care decid sa se desparta. Unul dintre ei se urca intr-o nava spatiala si pleaca spre planeta X cu o viteza apropiata de cea a luminii. Fratele lui ramane pe pamant. Cel plecat cu nava dupa 23 de saptamani de calatorie se intoarce si surprins, isi da seama ca pe pamant au trecut 9 ani si fratele lui geaman e cu 9 ani mai mare decat el. Nu e SF, e ceva ce se poate demonstra matematic.
Un al doilea exemplu este legat de jertfa Dlui Isus. Pt noi El a fost crucificat si a inviat acum 2000 de ani. Cineva...chiar din galaxia noastra, la 2000 de ani lumina distanta de noi, dak se uita spre pamant, vede cum Isus este pus pe o cruce. Sa stiti ca 2000 de ani lumina nici nu e prea mult, avand in vedere ca suntem la 30000 de ani de centrul galaxiei.
E destul de clar din aceste 2 exemple ca traim intr-o lume in care nimic nu e absolut. De ex. dak un astronaut ar cadea intr-o gaura neagra, ar trai...pana la sfarsitul universului, milioane de ani, pentru ca in aceste gauri negre timpul este aproape oprit. Saptamanile trecute am auzit o teorie care m-a uimit. Pt Stephen Hawking, gaurile negre sunt un fel de usi catre un alt univers, un univers fara imperfectiunile acestuia. Are si o demonstratie matematica. Acum ma gandeam la ce scrie in Biblie, unde vorbeste de un cer nou si un pamant nou. Sa fie oare acesta? E clar ca in materie de stiinta Dumnezeu le cam stie pe toate. Traim intr-un univers in care sunt unele locuri in care timpul e oprit si locuri in care tiimpul trece de zeci de ori mai repede decat pt noi.
mai tarziu voi scrie si despre existenta antimateriei.
sabato 29 marzo 2008
timpul si gaurile negre
venerdì 28 marzo 2008
de ce crestinii nu accepta big bang-ul?
Am citit in ultimele saptamani 3 carti scrise de Stephen Hawking(Universul intr-un miez de nuca, De la Big bang la gaurile negre, o Scurta istorie a timpului). El a studiat toata viata(desi e intr-un scaun cu rotile si vorbeste prin intermediul unui computer) natura gaurilor negre, formarea universului, intreabandu-se ce ne asteapta in viitor. Acum de teoria Big bang-ului cred ca am auzit cu totii, dar nu stiu cati dintre crestinii din ziua de azi au si studiat-o. Acum cativa ani am fost la CERN, acceleratorul de particule din Elvetia. Acolo practic de ceva timp incearca sa simuleze un big bang in miniatura si crestini sau atei, cu totii da-mi bani pentru a putea realiza acest lucru. Acolo ne-au povestit despre aceasta teorie si am ramas surprins sa aud ca totul se bazeaza pe ideea de infinit, infinit care in matematica si fizica...sa zicem ca nu poate fi adunat si scazut. La sfarsitul acelui discurs am ridicat mana sa intreb:"Deci, din cate am inteles, aceasta teorie foloseste ca variabile infinitul? Ne spuneti ca la inceput a fost o forta atat de mare care a declansat totul incat e imposibil de imaginat? Deci acceptati ideea ca in spatele big bang-ului se afla o Forta...sa zicem infinita?". Intreabarea a fost cam incomoda, dar raspunsul a fost "da" la toate cele 3 intrebari.
In Biblie este scris "La inceput Dumnezeu a facut cerurile si pamantul". Stau si ma intreb, dak Dumnezeu a ales sa faca cerurile si pamantul folosind aceasta explozie? Dupa care a instaurat niste legi fizice care sa permita doar o anumita dezvoltare a nou-nascutului univers. Pana si cei mai mari oameni de stiinta admit ca la inceput a existat o forta, admit ca legile fizicii nu au aparut chiar la intamplare. Ma intreb atunci de ce noi crestim negam un lucru pe care Biblia nu-l neaga? Riscam sa facem ca cei care i-au condamnat pe Galilei si Bruno pentru ca spuneau ca pamantul se invarte in jurul soarelui si nu invers.
Timpul nu este absolut, timpul se schimba de la un observator la un altul, dak acceleratia gravitationala pe pamant era mai mare atunci timpul trecea mai greu. Stim sa spunem ca pamantul nu are milioane de ani, se spune(de catre crestini) ca are 6000 si ceva de ani. Va amintesc ce spune Biblia "la inceput Dumnezeu a facut cerurile si pamantul"-"Pamantul era pustiu si gol". Timpul care a trecut intre aceste 2 evenimente nu este specificat, asa ca ar fi bine sa nu incepem noi sa sustinem date care nu au nici o baza, atat stiintifica cat si biblica.
maine voi continua cu ideea de distorsionare a timpului si existenta gaurilor negre(veti ramane surprinsi sa aflati ca Biblia vorbeste de ele si viitorul nostru este legat de ele). Astept comentarii
giovedì 27 marzo 2008
chestia cu sondajul despre cultura
Victor mi-a atras bine atentia ieri in privinta sondajului. Ii multumesc pentru observatie si fiind cam tarziu sa corectez poll-ul va rog sa votati totusi una din tarile listate. Despre ce e vorba? Mi s-a zis ca lipsesc: cultura nordica, spaniola, est asiatica si americana. Este adevarat, dar eu am pus aceste cinci tari pt ca sunt primele 5 pe lista preferintelor mele. La finalul sondajului va voi spune preferata mea(nu m-am aruncat sa votez imediat italia). Cand votati luati in considerare tot ce cuprinde cuvantul cultura. Am ales sa fac poll-ul asta in romana pt ca fiind in afara elitei mondiale a culturii, putem fi mai obiectiv decat ar fi italienii, francezii sau englezii.
biserica mileniului 3
As vrea sa incep o discutie mai delicata, nu stiu cati vor partecipa, dar cu cati veti fi mai multi cu atat va fi mai bine. Sa incep. O biserica in secolul 21, o biserica romaneasca, cum ar trebui sa fie? Cum poti atrage noi persoane la biserica si sa-i faci sa simta dragostea Lui. E greu? Pai din aceasta cauza as vrea sa discutam. Ce trebuie sa ofere biserica azi?
Voi incepe prin a-mi spune propria parere. O Biserica a mileniului 3 cred ca ar trebui sa plece de la epistolele lui Pavel. Ar trebui sa-si educe enoriasii, ar trebui sa ii ajute sa gandeasca singuri, ar trebui sa invete ce inseamna responsabilitatea unei decizii, pareri. O biserica ar trebui sa ofere caldura, caldura dragostei Lui Hristos, nu doar caldura aia de pe buze, nu doar acele cuvinte atat de bine invatate:"Sa multumim Domnului Nostru Isus Hristos pentru ca suntem azi aici". Cred ca ar trebui sa fie o Biserica care sa ofere posibilitatea oricarui membru sa se implice in ceva. Nu ar trebui sa fie reguli, ar trebui sa fie invatatura, reguli de tipul:"nu ai voie sa porti lantisor", "nu ai voie sa faci asta". Este atat de clar Pavel cand spune ca putem sa facem ceea ce suntem incredintati ca este bine, dar...sa avem grija sa nu puna stapanire pe noi, si sa incercam sa nu facem ceva doar pt a face in ciuda lu' fratele Popescu. Ideea este ca eu cred ca multe din Bisricile romanesti au ramas cu traditia, cu acele cuvinte ale batranilor care inca nu se stie clar de unde le-au scos. Din pacate am intalnit cazuri de Biserici in care femeile sunt discriminate aproape ca la musulmani. Cand spune "batranul" la o nunta, asa...ca sa i-l auda toata lumea, ca femeia trebuie sa fie supusa barbatului, SUPUSA, publicul incepe sa zambeasca ca si cum asta ar fi un ideal pentru barbati care rar se intampla, si cand te uiti la sotiile celor casatoriti vezi ca sunt tratate ca pe niste fiinte de mana a doua. Sunt si barbati care asculta si isi iubesc sotiile mai mult ca orice, dar acestea, crescute intr-o educatie care este un mix de traditie si modernism, fac opusul celor supuse si incearca sa controleze cat mai multe vieti si uita de respectul pe care-l datoreaza celor dragi. Idei si idei, care sunt scoase cu forta din Biblie si ne sunt puse in fata, ne sunt bagate pe gat, fara a ti se da posibilitatea sa analizezi totul. Pai e normal...ca dak se analizeaza ajungi la Biblie si vezi ca multe din "legile lor" sunt scoase la fel cum au scos si catolicii chestia cu Maria sau cu purgatoriul.
Astept cu nerabdare comentarii si opinii.
mercoledì 26 marzo 2008
Inceput de fotografie
Nu sunt un expert in fotografie, de fapt nu sunt decat un incepator. Nu am facut cursuri(doar am citit cateva info pe net), dar imi place sa fac foto. Un inginer mecanic care face fotografii...se zice ca cei care au ales aceasta profesie au o viziune sistematica asupra lumii, vad totul cam asa: PROBLEMA->MAI MULTE SOLUTII-> ALEGEREA SOLUTIE CU GRADUL CEL MAI MIC DE RISC SI COSTURI CAT MAI MICI-> APLICAREA SOLUTIEI.